Hydrokolonoterapia w połączeniu z innymi metodami oczyszczania
Skuteczność oczyszczania jelita grubego ze wszystkich toksyn zwiększa się przy równocześnie prowadzonej terapii postnej, kiedy to sam organizm złuszcza zwyrodniałe nabłonki jelitowe i w czasie 36 godzin wymienia na nowe. Takie postępowanie ma ogromne znaczenie terapeutyczne. Przywrócenie „szczelności" barierom jelitowym hamuje napływ toksyn jelitowych do krwi i także przerywa oczyszczanie zastępcze przez skórę.
Dzięki temu udaje się w wielu przypadkach uzyskać poprawę, a nawet wyleczenie w szeregu chorób dermatologicznych, takich jak: łuszczyca, trądzik, alergie, grzybice. Również nasze doświadczenia z oczyszczaniem organizmu przy pomocy postu częściowego w postaci diety warzywno - owocowej w połączeniu z hydrocolonoterapią okazały się wysoce skuteczną metodą profilaktyki i leczenia szeregu chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby reumatyczne, miażdżyca, nadciśnienie, otyłość brzuszną, przewlekłe choroby zapalne, migreny, osłabienie odporności, choroby alergiczne, skórne, astma i wiele innych.
Hydrocolonoterapię można stosować przy bardzo wielu schorzeniach miejscowych i ogólnoustrojowych, takich jak: zaparcia, wzdęcia brzucha, biegunki, atonia jelita grubego, stany spastyczne jelita grubego, choroby pasożytnicze, grzybice. Hydrocolonoterapia pozwala na przygotowanie jelita grubego do badań radiologicznych, rektoskopii, kolonoskopii, czy też do zabiegów operacyjnych, powodujące zmianę bramy śmierci na bramę życia.
Ciągłe lekceważenie reguł racjonalnego żywienia i łączenia produktów powoduje stałe uczucie głodu, zaburzenia przemiany materii i procesów metabolicznych. Nie przetrawione jedzenie zatrzymuję się w jelicie grubym i gnije latami trując krew. Złogi i toksyny wchłonięte do krwi trafiają do pierwszej filtracji - do wątroby. Wątroba włącza swoje mechanizmy eliminacji i wyrzuca złogi do jelit, stawów, tkanki tłuszczowej. Z tego tworzą się obrzęki twarzy, kończyn i bóle stawów. Są osoby, których organizm nie jest w stanie zatrzymać tłuszcz i wody jako rozpuszczalnika złogów. Takie osoby „wysychają" w oczach. W ich organizmie koncentracja zanieczyszczeń jest bardzo wysoka w stosunku do ich wagi. Szczupłe osoby z zaparciami bardziej cierpią niż osoby otyłe. Są one głodne, zdenerwowane, zmęczone i nieszczęśliwe z powodu takiego stanu. Po oczyszczeniu złogów kształty ciała ładnie zaokrąglają się, skóra robi się elastyczna, starzenie ustępuje. Można to osiągnąć przez oczyszczenie jelita grubego z zanieczyszczeń, przywracające zdrowie gruczołom produkującym szybko działające fermenty i hormony uczestniczące w trawieniu. Zdrowe jelito powinno być czyste, ścianka jelita zwolniona od mas pokarmu, zaś między śluzówką i masami pokarmowymi powinna znajdować się poduszka wodna. Ona pozwala składnikom odżywczym ze strawionego jedzenia swobodnie zamienić się w płyn i przejść do bioelektrycznych pomp śluzówki jelita. Ścianka jelita jest dobrze ukrwiona. Krzem, który znajduje się w tkance jelita jako element wytwarzający prąd (piezoelektryk), zabezpiecza elastyczność jelita i jego możliwość „słuchania mózgu" każdą komórką ścianki jelita. Najlepszym zabiegiem, który pomoże nam oczyścić jelito ze wszystkich złogów, toksyn, pleśni, śluzu, pasożytów jest zabieg hydrokolonoterapii. Jeżeli nie mamy możliwości wykonania tego zabiegu, wówczas polecam bardzo proste do wykonania w domowych warunkach regularne zabiegi lewatywy.
- - do 1,5 litra wody dodać 3 łyżki octu jabłkowego (winnego);
- - do 1,5 litra wody dodać sok z cytryny; - do 1,5 litra wody dodać 1 łyżeczkę kwasu mlekowego (AWIT).
- Lewatywy przeczyszczające (do lewatyw stosuje się wodę nie gotowaną, nie mineralną, o temperaturze pokojowej):
- Lewatywa z kawy - 3 duże łyżki kawy mielonej naturalnej zalać litrem wrzątku i parzyć na małym ogniu przez 15 minut. Następnie ostudzić i odcedzić. Potem wlać do jelita i trzymać przez 15 minut. Kofeina znieczula jelito, ułatwiając utrzymanie płynu. Taką lewatywę wskazane jest wykonywać przez kolejne 7-10 dni. Zabieg ten, zdaniem profesora Gersona, oczyszcza woreczek i drogi żółciowe i jest szczególnie wskazany dla osób mających pierwsze stadium nowotworu oraz dla osób po operacjach nowotworowych w celu zapobiegania przerzutom.
- Lewatywa z czosnkiem - 3 duże lub 5 średnich ząbków czosnku zgnieść, a następnie zalać 1 litrem wody (z kranu). Zostawić do rana. Następnie odcedzić czosnek i powstały w ten sposób płyn wlać do jelita. Czosnek wprowadzony do organizmu doodbytnicze nie poddaje się wpływom soków trawiennych, więc w czystej postaci wchłania się do krwi przez ściankę jelita. Czyści w ten sposób krew, uzdrawia florę jelitową. Lewatywa ta wskazana jest przy zaparciach, biegunkach, a także dla osób z nadciśnieniem.
- Lewatywa z rumiankiem - 2 saszetki rumianku lub szałwi gotować w 2 szklankach wody przez 1-2 minuty. Po upływie 15-20 minut dodać 1 litr wody.
- Mikrolewatywy (są wskazane w przypadku bardzo twardego stolca, wzdęć, odwodnienia organizmu, przy suchej skórze i ochłodzeniu organizmu}- do 100 ml ciepłego mleka dodać 2 dkg roztopionego masła, pół łyżeczki soli kamiennej i szczyptę mielonego imbiru. Wszystko wymieszać. Ciepły roztwór podać gumową gruszką do odbytu i trzymać przez 20 minut. Wlew robimy wieczorem, co drugi dzień, 3-4 razy.
Są różne sposoby wykonywania lewatyw. Ja polecam najprostszą i najskuteczniejszą metodę. Przyrząd do zabiegu należy napełnić odpowiednim płynem, powiesić na wysokości 120-150 cm, odpowietrzyć wężyk, nasmarować odbyt oraz kankę wazeliną. Przyjąć pozycję tygrysa, włożyć kankę do odbytu na głębokość 2-3 cm (długą końcówkę 20 cm można stosować przy słabym zwieraczu odbytu).
Najlepsza pozycja do wykonywania lewatywy. Miednica uniesiona do góry. Pomaga oddychanie brzuchem.
Wpuszczamy powoli wodę do jelita masując brzuch ruchami okrężnymi, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Jeżeli nastąpi parcie po wprowadzeniu 200-300 ml wody zamknąć zaworek na wężyku. Odczekać aż parcie ustąpi i ponownie wpuszczać wodę. Następnie położyć się na podłodze naprzemiennie na lewym i prawym boku, podnieść nogę do góry. Utrzymywać wodę przynajmniej przez 3 minuty (w krótszym czasie efekt nie nastąpi), ale nie dłużej niż 10 minut (po tym czasie toksyny z rozpusz¬czonego kału mogą szybko chłonąć się do krwi). Optymalny czas to 5-7 minut. Najlepszą porą do wykonania lewatywy jest czas największej biologicznej aktywności jelita grubego, tzn. od godz. 5.00 do 8.00 rano. Ponieważ lewatywa jest pewnym rodzajem higieny wewnętrznej można ją wykonywać 1 raz w tygodniu lub 2 razy w miesiącu.
Po oczyszczeniu jelita grubego można rozpocząć oczyszczanie wątroby, limfy, stawów, nerek i zatok. Postaram się przybliżyć najprostsze i dostępne ogólnie metody w dalszej części.
Metody te najlepiej jest stosować po uprzednim przeprowadzeniu diety {szczególnie po diecie warzywno-owocowej).
- Oczyszczanie wątroby - istnieje klasyczna metoda według doktora Malachowa, ale z różnych przyczyn nie wszyscy mogą z niej korzystać. Podam Państwu łagodną metodę czyszczenia wątroby. 3 duże, umyte, nie obrane buraki pokroić w drobną kostkę, dodać 0,5 kg cukru, 2 łyżki mąki białej. Wszystko wymieszać w dużym słoju. Postawić w ciemnym i ciepłym miejscu. Mieszać 2 razy dziennie. Po dwóch dniach dodać 0,5 kg cukru, 70 dkg rodzynek bez pestek i bez ogonków oraz 0,5 szklanki wody. Mieszać dokładnie raz dziennie przez 7 kolejnych dni. Po tych 9-ciu dniach odce- dzić syrop i pić 3 razy dziennie po 1 łyżce, 20 minut przed jedzeniem. W sumie należy wypić 3 litry syropu. Oczyszczanie powtórzyć po roku.
- Oczyszczanie limfy - rano wypić szklankę wody z jedną łyżką soli gorzkiej. Przygotować mieszankę z 2 litrów soku (4-6 grejpfrutów, 1-3 cytryny i pomarańczy). Do soku dodać 2 litry wody. Zacząć pić 30 minut po wypiciu soli glauberskiej i kontynuować picie co 20-30 minut, po 300 ml przez cały dzień. Nic nie jeść. W przypadku głodu zjeść pomarańczę. Przed snem zrobić lewatywę wodą z sokiem z cytryny. Zabieg powtarzać przez 3 dni. Drugiego i trzeciego dnia kuracji można jeść surowe warzywa i owoce. W ten sposób z organizmu wydali się kilka litrów chorej, kwaśnej limfy.
- Oczyszczanie stawów - 5 gramów liścia laurowego gotujemy w 300 ml wody przez 5 minut. Następnie wodę zlewamy do termosu. Odstawiamy do rana. Gotowy płyn pijemy łyżeczkami przez 12 godzin. Czynność powtarza-my przez 3 kolejne dni. Oczyszczanie powtarzamy co pół roku.
- Oczyszczanie zatok - najpierw rozpoczynamy od rozgrzewania przez inhalację lub suchym ciepłem (nagrzać na patelni grubą sól, przesypać do woreczka, a następnie przykładać do czoła i pod oczy). Po tym zabiegu przystępujemy do płukania nosa: w 300 ml wody o temperaturze 40°C rozpuścić 1 łyżeczkę soli grubej kamiennej i 1 łyżeczkę sody. Roztwór ten należy nabierać przez nos, a wypuszczać przez usta. Zabieg powtarzać do pełnego oczyszczenia. Oczyszczanie to zalecane jest również przy zaburzeniach wzroku, słuchu oraz utracie węchu.
- Wzmacnianie odporności organizmu w szczególności u dzieci pokroić w cienkie plasterki: 3 kg buraków, 3 duże marchewki, 3 pietruszki, 1 seler, dodać 3 obrane główki czosnku (ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki), 15 dkg korzenia chrzanu (również pokrojonego w plasterki), 1 paczkę kminku. Wszystkie składniki zalać 3 litrami przegotowanej, ostudzonej wody, wsypać 9 łyżeczek soli i 9 łyżeczek cukru. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić, najlepiej w kamionkowym naczyniu, na 5-6 dni w temperaturze pokojowej. Mieszać 2-3 razy dziennie. Następnie syrop przelać do półlitrowych butelek i zapasteryzować, wstawiając otwarte butelki do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie od razu zakręcić butelki. Tak przygotowany syrop można przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez 1 rok. Należy pić 1 kieliszek syropu rano (koniecznie na czczo). Syrop ten bardzo dobrze wpływa na poprawę odporności organizmu, wspomaga funkcje układu trawiennego, działa leczniczo i zapobiegawczo.
Przedstawiłem Państwu podstawowe metody oczyszczania organizmu i techniki wykonywania lewatyw. Należy jednak pamiętać o tym, że każdy organizm jest inny, dlatego też przed wykonaniem jakiegokolwiek zabiegu niezbędnajest wizyta u lekarza zajmującego się taką praktyką.