Oczyszczanie limfy, stawów, nerek i zatok

Po oczyszczeniu jelita grubego można rozpocząć oczyszczanie wątroby, limfy, stawów, nerek i zatok. Postaram się przybliżyć najprostsze i dostępne ogólnie metody. Metody te najlepiej jest stosować po uprzednim przeprowadzeniu diety {szczególnie po diecie warzywno-owocowej).

  1. Oczyszczanie limfy - rano wypić szklankę wody z jedną łyżką soli gorzkiej. Przygotować mieszankę z 2 litrów soku (4-6 grejpfrutów, 1-3 cytryny i pomarańczy). Do soku dodać 2 litry wody. Zacząć pić 30 minut po wypiciu soli glauberskiej i kontynuować picie co 20-30 minut, po 300 ml przez cały dzień. Nic nie jeść. W przypadku głodu zjeść pomarańczę. Przed snem zrobić lewatywę wodą z sokiem z cytryny. Zabieg powtarzać przez 3 dni. Drugiego i trzeciego dnia kuracji można jeść surowe warzywa i owoce. W ten sposób z organizmu wydali się kilka litrów chorej, kwaśnej limfy.
  2. Oczyszczanie stawów - 5 gramów liścia laurowego gotujemy w 300 ml wody przez 5 minut. Następnie wodę zlewamy do termosu. Odstawiamy do rana. Gotowy płyn pijemy łyżeczkami przez 12 godzin. Czynność powtarza-my przez 3 kolejne dni. Oczyszczanie powtarzamy co pół roku.
  3. Oczyszczanie zatok - najpierw rozpoczynamy od rozgrzewania przez inhalację lub suchym ciepłem (nagrzać na patelni grubą sól, przesypać do woreczka, a następnie przykładać do czoła i pod oczy). Po tym zabiegu przystępujemy do płukania nosa: w 300 ml wody o temperaturze 40°C rozpuścić 1 łyżeczkę soli grubej kamiennej i 1 łyżeczkę sody. Roztwór ten należy nabierać przez nos, a wypuszczać przez usta. Zabieg powtarzać do pełnego oczyszczenia. Oczyszczanie to zalecane jest również przy zaburzeniach wzroku, słuchu oraz utracie węchu.
  4. Wzmacnianie odporności organizmu w szczególności u dzieci pokroić w cienkie plasterki: 3 kg buraków, 3 duże marchewki, 3 pietruszki, 1 seler, dodać 3 obrane główki czosnku (ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki), 15 dkg korzenia chrzanu (również pokrojonego w plasterki), 1 paczkę kminku. Wszystkie składniki zalać 3 litrami przegotowanej, ostudzonej wody, wsypać 9 łyżeczek soli i 9 łyżeczek cukru. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić, najlepiej w kamionkowym naczyniu, na 5-6 dni w temperaturze pokojowej. Mieszać 2-3 razy dziennie. Następnie syrop przelać do półlitrowych butelek i zapasteryzować, wstawiając otwarte butelki do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie od razu zakręcić butelki. Tak przygotowany syrop można przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez 1 rok. Należy pić 1 kieliszek syropu rano (koniecznie na czczo). Syrop ten bardzo dobrze wpływa na poprawę odporności organizmu, wspomaga funkcje układu trawiennego, działa leczniczo i zapobiegawczo.

Przedstawiłem Państwu podstawowe metody oczyszczania organizmu i techniki wykonywania lewatyw. Należy jednak pamiętać o tym, że każdy organizm jest inny, dlatego też przed wykonaniem jakiegokolwiek zabiegu niezbędnajest wizyta u lekarza zajmującego się taką praktyką.